Sirutiškio dvaras


Pirmos rašytinės žinios apie Sirutiškio dvarą siekia 1760 m, kai ten seniau stovėjusius pastatus įsigijo Žečpospolitos kariuomenės atsargos karininkas Simonas Sirutis. Būtent jis dvarą, kuris prieš tai vadinosi Panevėžiu, pervadino savo pavarde. XIX a. pab., Siručio dukrai ir turto paveldėtojai Elvyrai Sirutytei ištekėjus už grafo Antano Komorovskio, dvaras atiteko Kamarovskiams, kurie XIXa. pabaigoje, iš dvaro teritorijoje eksploatuojamo žvyro karjero gaunamų pajamų, pastatydino dviejų aukštų mūrinius, secesinio stiliaus rūmus, su nedideliu bokšteliu, architektūriškai pagyvinančiu rūmų siluetą. Vėliau, nuo 1894 metų, sodinant medžius, buvo pradėtas formuoti rūmų parkas.

Sirutiškio dvaras, XX a. pradžia

Dvaras XXa. pradžia

Sovietmečiu dvaras buvo nacionalizuotas. Po karo jame įsikūrė tarybinis ūkis (sovchozas), vėliau - pradinė mokykla, kultūros namai, biblioteka ir etnografijos muziejus. Kėdainių elektros aparatūros gamykla - jos vėliausias sovietinis šeimininkas - XX a. 9-to dešimtmečio pradžioje padarė didelę dvaro rekonstrukciją. Jos metu buvo pakeisti rūsio langai, pastatytas naujas dvaro rūmų priestatas, katilinė, į patalpas pravestas šildymas ir kiti inžineriniai tinklai, pritaikant rūmus Elektros aparatūros gamyklos profilaktoriumui. Vėliau, 1995 metais rūmus privatizavus, šis priestatas buvo nugriautas.

Pradinė mokykla dvaro rūmuose, 1972m.

Pradinė mokykla 1972

Dabar įspūdingi dvaro rūmai - apgriuvę, užkaltais langais. Pagrindinio fasado akcentas – asimetriškai sukomponuotas rizalitas su arkiniu prieangiu, užsibaigiančiu lengvu parapetu. Deja, į bokštelyje įrengtą apžvalgos galeriją, dėl sugriuvusių laiptų, dabar nebepateksi. Nedaug autentikos pamatysi ir didžiojoje dalyje dvaro patalpų.

Puošnus dvaro fasadas

Fasadas

Masyvios įėjimo kolonos

Kolonos

Fasadas iš kitos pusės

Fasadas

Nuo upės pusės

Nuo upės pusės

Fish-eye

Dvaras nuo upės pusės

Laiptai į terasą

Laiptai į terasą

Terasa iš apačios

Terasa

Viduje - nebaigto remonto atmosfera. Autentikos čia nebėra, beliko tik tuščios ir griūvančios sienos.

Koridorius antrame aukšte

Koridorius

Viena iš tuščių patalpų

Tuščia patalpa

Įgriuvusios antro aukšto lubos

Įgriuvusios lubos

Vienintelis dėmesio vertas dalykas - įspūdingi autentiški mediniai laiptai, foje. Nuvažiuoti tokį atstumą nuo Vilniaus galima vien dėl jų.

Laiptinė iš viršaus

Laiptinė

Žiūrint iš šono

Žiūrint iš šono

Laiptai ir senovinės durys

Senovinės durys

Kampu

Laiptai kampu

Laiptai į trečią aukštą

Laiptai

Dar vienas kampas

Laiptai

Šiam kartui tiek.

Daugiau straipsnių

Komentarai

  1. xsius parašė:

    o kur orendzerija?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *