Austrija ir nuostabioji Viena


Šiandien papasakosiu apie dar vieną Kroatijos kelionės epizodą - nuotykius Austrijoje, kurią pravažiavome pakeliui, palikę Čekiją su jos požeminėmis gamyklomis. Čia turėjome praleisti ne daugiau poros dienų, aplankant kelias vietas ir užsukant į Vieną. Bet Austrijoje mums nesisekė - pačios įdomiausios vietos buvo uždarytos, tarp jų - labai neblogai išsilaikiusi katilinė ir požeminė nacių elektrinė B9 Quartz, kurią aplankyti aš labai norėjau. Prisipažinsiu, iš jos aš tikėjausi daug, kaip ir iš nesurasto apleisto senovinių automobilių kapinyno.

Su tokia liūdna gaida įvažiavome į Vieną - paskutinį tašką prieš Kroatiją ir įspūdingas jos apleistas vietas. Prisipažinsiu, miestas man labai patiko - tiek iš civilinės, tiek ir iš UE perspektyvos. Čia tobulai derėjo skirtingų laikotarpių architektūra - išpuoselėtomis ir sutvarkytomis gatvėmis buvo malonu vaikščioti, ypač sutemus, kai pastatų kontūrus paryškino architektūrinis apšvietimas. Čia buvo galima daug ką nuveikti ir iš UE - pastoliai, dangoraižiai, tiek senas, tiek naujas metro, daugybė kolektorių ir kitų įdomių vietų.

Didžiulis kanalas

Po dalį tų vietų ir pavaikščiojome, turėdami pusdienį pasibastymui centre. Deja, laiko pritrūko (kaip visada) - atostogos ėjo į pabaigą, o Kroatijos, mūsų kelionės tikslo, dar net nebuvome pasiekę. Pirmiausiai, užsukome į didžiulį kanalą, tekantį po miesto centru, kurį, turint pinigų, galima aplankyti su ekskursija, legaliai. Perlipus tvorą ir įšokus į portalą galima bent pora kilometrų nueiti po žeme, kartais prasilenkiant su čia legaliai vaikštančiais, šviesą atspindinčias liemenės bei šalmus dėvinčiais turistais.

Štai toks didžiulis tunelis

Vienos tunelis

Iš jo - išėjimas į kolektorių sistemą

Vienos kolektorius

Komanda prie išėjimo

Komanda

 

FLAK bokštai

Kita įžymybė - didžiuliai priešlėktuviniai bokštai FLAK (vok. - priešlėktuvinis), kurių nemažai pristatė vokiečiai Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Jų paskirtis buvo dvejopa - tiek kuo aukščiau iškelti priešlėktuvinius pabūklus bei prožektorius, tiek, tuo pačiu, paslėpti kuo daugiau gyventojų už jų 3.5 metrų storio sienų, nepramušamų ir nebijančių atakų iš oro. Dabar didžioji jų dalis - apleisti, užmūrytais praėjimais, smarkiai išsiskiriantys iš aplinkos savo gremėzdiškumu ir grėsmingumu. Karo metu tai buvo rimta fortifikacija, praktiškai nesunaikinama to meto priemonėmis.

FLAK bokštas Arenbergpark parke

FLAK bokštas parke

Masyvi kepurė iš apačios

FLAK bokšto kepurė

O toks vaizdas atsiveria iš viršaus

Viena iš aukštai

Namai

Viena iš aukštai

Vienos centras, betemstant

Viena iš aukštai

Sutemus

Viena iš aukštai

Tokie vaizdai

Viena iš aukštai

 

Apleisti pašto rūmai

Neblogas vaizdas atsiveria ir nuo apleistų rūmų, kur buvo įsikūręs paštas - puikiai išsilaikiusių, nuo gatvės žiūrint net nepasakysi, kad apleistų. Kaip ir pati Viena jie buvo švarūs ir sterilūs - nebuvo nei šiukšlių, nei graffiti, nei išdaužytų langų.

Nuo rūmų stogo

Vaizdas nuo stogo

Rūmų bokštelis

Rūmų bokštelis

Laiptinė

Laiptinė

Dar viena laiptinė - nuostabu

Pagrindinė laiptinė

Turėklų inkrustacija - dvigalvis erelis

Dvigalvis erelis

Daug įrangos buvusiuose kabinetuose

Įranga

Šiluminis mazgas, rūsyje

Šiluminis mazgas

 

Išbomžinta gydykla

Kas dar buvo Austrijoje? Nieko per daug įspūdingo, kelionę planuodami daugiausiai laiko skyrėmi Čekijai ir Kroatijai, Austriją iš pradžių planavome pravažiuojant nesustodami. Dabar, aišku, ją reikės dar kartą aplankyti.

O šįkart mes pamatėme tik štai ką

Apleistas kompleksas

Gydyklai būdinga įranga

Vonia

Nieko įdomaus - išbomžinta koplyčia

Koplyčia

Nakvynė Austrijos miške

Nakvynė

Ačiū už dėmesį!

Daugiau straipsnių

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *